Tapahtumat‎ > ‎Uutiset‎ > ‎

Pikku Ramonan unelma

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 28.10.2013 klo 4.20   [ 28.10.2013 klo 4.29 päivitetty ]
Suloinen romanityttö syöksähtää syliini, puristaa minua lujasti. Sitten hän kohottaa suklaanruskean katseensa ja söpöttää innokkaasti Unkarin kielellä:
 
”Sok szeretellel pasztor Kariznak, kössönom szepen!”
(rakas pastori Kari, paljon kiitoksia!)

Tytön nimi on Ramona. Olimme antaneet hänelle lahjaksi vihkoja ja värikyniä. Nyt hän ojentaa minulle uuden piirtämänsä kuvan. Se esittää kaunista ja värikästä taloa, kotia. Ikkuna on piirretty hyvin korkealle, tyttö on itse ikkunassa. Kuvassa on kaksi jykevää ovea. Ovissa on isot lukkosalvat. Ulkona on aurinkoinen sää. Vähän pilviäkin, mutta sadepisaratkin ovat tähtiä. Ramona on piirtänyt paperille unelmansa.
 
Ramonan piirtämä kuva on kaunis, mutta todellisuus on toisenlainen: tytön koti on syyspimeässä seisova rumilus, josta puuttuvat kokonaan ovet, lukoista puhumattakaan. Ikkunat ovat rikki ja ulkoa puhaltaa sisään kylmä viima. Ei ole valoa, eikä turvaa. Kuka tahansa voin tulla sisään milloin vain haluaa.
 
Koirat ja kissa juoksevat sisään ja ulos. Ramonan ainoana turvana on langan laiha sairas äiti, isä istuu vankilassa. Koko kuusihenkinen perhe nukkuu yhdessä sängyssä, toisistaan turvaa etsien. Ovettoman huoneen nurkassa seisoo ikivaha kamiina, joka savuttaa, mutta onneksi on nyt puita, ettei palella niin paljon. Ylpeänä Ramona esittelee minulle kouluvihkoaan. Hän on älykäs tyttö. Toivoo, ettei koulu jäisi kesken. Silmissä syvä luottamus. Unelma paremmasta elää!

Pieni poiminta lokakuiselta Unkarin matkalta , terv. Kari

Comments